Wat is eigenlijk het verhaal achter Dienst P7?

Dienst P7 is niet alleen een parkeerplaats die ’t Broek Omhoog in het weekend runt voor bezoekers van het centrum van Arnhem. Dienst P7 is veel meer dan dat. Waarom?

Bij Dienst P7 werken op zaterdag en zondag onze parkeerwachters. Jonge mensen die aan het begin van hun werkzame leven staan. Sommigen volgen nog een opleiding, sommigen worden voorbereid om straks te gaan werken of een opleiding te gaan volgen. De parkeerwachters leren wat het betekent om straks volwaardig in de maatschappij mee te draaien. Door de parkeerders te ontvangen, hen aan te spreken en te verwijzen leren zij wat klantvriendelijkheid betekent, leren zij de Nederlandse taal beter te beheersen en werken zij aan hun rekenvaardigheden; afrekenen, kasstaten opmaken en kas kloppend maken. Zij werken aan hun werknemersvaardigheden, op tijd komen, verantwoordelijkheid nemen voor hun dienst en onderling zorgen voor vervanging wanneer zij een dienst niet kunnen werken.

De inkomsten van dienst P7 gaan rechtstreeks naar de parkeerwachters. Niet “handje contantje” maar via een arbeidsovereenkomst die wij met hen afsluiten. Alleen dat al is een leerproces op zich. Wat betekent dat, een arbeidsovereenkomst? Wat zijn je rechten maar ook je plichten. Waarom staat er een brutobedrag op je salaris strook en ontvang je netto veel minder. Wie “pikt” dan dat geld. Nooit meer vergeten we de donkerbruine vragende ogen die we uit moesten leggen dat het verschil tussen bruto en netto uurloon in Nederland is om ervoor te zorgen dat je verzekerd bent, je pensioen opbouwt en dat je ook aan de Nederlandse staatskas wat moet bijdragen, door belasting te betalen. Maar de blijdschap toen in mei een bedrag aan vakantiegeld werd uitbetaald deed de donderbruine ogen oplichten.

Iedere maand ontvangen zij hun salaris en kunnen hiermee zij o.a. een deel van hun studiekosten betalen, zodat ze niet of minder van de DUO hoeven te lenen want “schuld” is een voor hen ongrijpbaar en ongewoon fenomeen.

Natuurlijk krijgen de mannen fooien, want de manier waarop ze hun werk doen wordt door de bezoekers gewaardeerd. De fooien worden iedere maand netjes geregistreerd. Die worden gebruikt om een goed doel te steunen. Dit jaar gaan de fooien naar een sponsor project dat één van de mannen heeft opgezet. Hij heeft samen met de leden van zijn voetbalclub 270! kilo aan voetbaluitrustingen verzameld. Wij helpen hem hiermee om de kosten te betalen om alles te verschepen naar zijn thuisland Oeganda. Zo draagt P7 bij aan heel veel blijde voetballers in Oeganda.

Kortom, als u uw auto parkeert bij P7 heeft u niet alleen een parkeerplaats gevonden, u draagt bij aan een mooi project!